Ovako je zvučao T- reks!

03/01/2018, 16:20

Ovako je zvučao T- reks!

Često prikazivan kao najveći i najopasniji dinosaurus, T- reks je ekranizovan bezbroj puta, a pored zastrašujućeg izgleda, krv u žilama ledio je i njegov urlik. Međutim, paleontolozi sada vjeruju da T- reks nije ni izbliza zvučao kako se dosad pretpostavljalo.

Budući da je ovaj dinosaurus jedan od najpoznatijih predatora koji je ikada živio, dizajneri zvuka na filmovima prirodno su nam dali klasični predatorski urlik prilikom ekranizovanja T- reksa. Međutim, stručnjaci znaju da sam Tiranosaurus Reks i njegovi srodnici nisu u rodu sa današnjim sisarima predatorima kao što su lavovi, medvjedi i vukovi. Dinosaurusi su, kao što znamo, blisko u srodstvu sa reptilima i pticama.

Kako je zvučao T- reks?

S ovim znanjem, Julja Klark, profesorka sa Univerziteta Teksas, odlučila je da stvori približniji zvuk koji bi T- reks mogao da ispušta. Nakon istraživanja, Julija je zaključila da bi ovaj dinosaurus mogao da zvuči kao aligator. Uz to, Julija je dodala i zvuk evroazijske šljuke, ali je zvuk prilagodila masivnoj veličini samog T- reksa.

Rezultat jeste duboko, nisko brujanje, poput glasnog basa automobila. Naučnici pretpostavljaju da se T- reks čuo i kilometrima daleko. Ipak, u pitanju je samo pretpostavka, jer niko sa sigurnošću ne može da dokaže kako su dinosaurusi zvučali.

03/01/2018, 16:20

Komentar(a)

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*