Alarmantno: Okeani se zagrijevaju brže nego što smo predivdeli!

14/01/2019, 15:35

Alarmantno: Okeani se zagrijevaju brže nego što smo predivdeli!

Nije nikakva tajna da se naša planeta zagrijeva, pa samim tim i svjetski okeani. Međutim, ono što je naučnike posebno zabrinulo jeste činjenice da se svjetska mora i okeani zagrijevaju brže nego što su prvobitno predvidjeli.

Prema analizama, prošla godina je bila najtoplija godina kada su okeani u pitanju, a ekstremno vrijeme dovelo je i do brojnih prirodnih katastrofa, kao što je urafan Majkl i Florens.

Zagrijevanje okeana

Zagrijevanje okeana ima razarajući uticaj širom planete, od povećanja padavina, rasta nivoa svetskoh mora, preko uništavanja koralnog grebena, umanjenja kiseonika u okeanima do topljenja polarnih kapa.

Pročitajte i… Globalno zagrijevanje utiče na mentalno stanje ljudi?

Uz sve to, zagrijevanje okeana ima uticaj na svako živo biće na Zemlji. Kako bi se spriječio ili barem umanjio uticaj globalnog zagrijevanja, cilj jeste smnjenje emisija gasa i efekta staklene bašte, što je određeno Pariškim sporazumom o klimatskim promjenama. Između ostalog, ovaj sporazum uključuje i akcioni plan da se ograniči globalno zagrijevanje na nivou “znatno manjem” od 2 stepena Celzijusa.

14/01/2019, 15:35

Komentar(a)

Vaša email adresa neće biti objavljena.
Sva polja su obavezna*